IC-3Rs • Innovation Centre for 3R Alternatives

De RE-Place-databank

 

RE-Place is een wetenschappelijk project gefinancierd door de Vlaamse en Brusselse overheid met als doel de beschikbare expertise over het gebruik van alternatieve methoden voor dierproeven, ook wel 'New Approach Methodologies' (NAM's) genoemd, te verzamelen in één centrale databank.

Deze vrij toegankelijke databank is beschikbaar voor verschillende belanghebbenden, zoals de wetenschappelijke gemeenschap, de overheid, regelgevende instanties, ethische commissies en andere geïnteresseerden. Ze biedt een betrouwbaar overzicht van de beschikbare kennis over NAM’s, maar ook de namen van experts met wie u contact kunt opnemen en van onderzoekscentra waar de technieken in België kunnen worden aangeleerd.

 

WE HEBBEN UW HULP NODIG

Om een actueel en betrouwbaar mogelijke inventaris te verkrijgen, hebben we de hulp nodig van de wetenschappelijke gemeenschap in België. We nodigen u uit om uw kennis over de NAM's waarmee u ervaring hebt, in te dienen via de onlinetool RE-Place (www.RE-Place.be). Die methoden hoeven niet noodzakelijk door uzelf te zijn ontwikkeld, noch door de organisatie waarvoor u werkt. Uw persoonlijke knowhow over NAM's is de essentiële informatie waarnaar we op zoek zijn.

 

 

 WAAROM?

Door uw expertise in te dienen, kunnen u en uw organisatie laten zien dat u zich inzet voor proefdiervrije innovatie en dat bengt op verschillende gebieden voordelen met zich mee voor u:

  • De zichtbaarheid van uw werk voor andere wetenschappers vergroten,
  • Het doel om geïdentificeerd te worden als expert in het veld makkelijker bereiken,
  • Ervaringen uitwisselen over het gebruik van NAM's, leren van anderen en nieuwe samenwerkingen bevorderen,
  • Het identificeren van hiaten in de kennis die zullen bijdragen aan een betere toewijzing van toekomstige financiering,
  • En nog veel meer!

 

WELKE NAMs VERZAMELT RE-PLACE?

We verzamelen informatie over alle NAM's in fundamenteel en toegepast onderzoek waarbij wetenschappers het directe gebruik van dieren vermijden en die als op zichzelf staande methode of in combinatie met dierproeven worden gebruikt om de gewenste informatie te verkrijgen. NAM's zijn dus niet noodzakelijkerwijs één-op-één vervangingsmethoden, maar kunnen bijdragen aan de algehele vervanging of vermindering van dierproeven. Ze kunnen ook een enkele stap zijn binnen een bredere onderzoeksstrategie.

NAM's omvatten dus verschillende soorten:

  • In vitro- en ex vivo-methoden (bijv. experimenten met het gebruik van 2D - 3D cellijnen en weefselculturen, Neutral Red Uptake (NRU)-fototoxiciteitstest, AMES-mutagenese test, Bovine Corneal Opacity and Permeability (BCOP)-test, ...);
  • In silico-modellen (bijv. moleculaire modellering en wiskundige benaderingen, fysiologisch gebaseerde farmacokinetische (PBPK)-modellen, quantitative structure-activity relationship (QSAR)-modellen, read across, ...);
  • In chemico-technieken (bv. testen die de reactiviteit en eigenschappen van stiffen beoordelen);
  • Alternatieve in vivo-modellen (bijv. fruitvliegen, platwormen, vroege ontwikkelingsstadia van zebravissen, ...);
  • Andere innovatieve technieken (bijv. organ-on-a-chip);
  • ...

 

HEEFT U VRAGEN OF HULP NODIG?

Het RE-Place project wordt gecoördineerd door de Vrije Universiteit Brussel en Sciensano. Meer informatie is beschikbaar op de website www.RE-Place.be en op ons YouTube kanaal.

Aarzel niet om contact op te nemen via  info@RE-Place.be of mieke.vanmulders@sciensano.be als u vragen heeft.